Binnenkort kunnen soldaten en politieagenten in een T-shirtje hun werk doen.
Bestaande kogelwerende vesten zijn loodzwaar en vooral in warme landen erg onprettig om te dragen. Daar besloot een internationaal team van onderzoekers, werkzaam aan de Universiteit van South Carolina iets aan te doen.
Ze doopten een in stroken gesneden T-shirt in een boriumoplossing. De koolstof in het katoen bindt zich daarbij aan het borium, waardoor de katoenvezels in koolstofvezels veranderen. Door de stroken vervolgens in een oven te verhitten, reageert de koolstof weer met het borium, waarbij de stof verandert in boriumcarbide, het op twee na hardste materiaal ter wereld dat ook wordt gebruikt in de bepantsering van tanks.
Het resultaat is een lichtgewicht, maar ondoordringbaar en toch flexibel stuk stof. Onderzoeker Xiaodong Li zegt: “De pantserplaten die we nu in kogelwerende vesten gebruiken, zijn vrij bros. De nieuwe boriumcarbidevezels zijn superelastisch, terwijl ze toch dezelfde sterkte en stijfheid hebben als de platen.”
Volgens de professor zou de nieuwe techniek ook heel geschikt kunnen zijn in de productie van sterkere, lichtere auto’s en vliegtuigen.
Bronnen: PhysOrg.com, University of South Carolina
Beeld: National Photo Company Collection