Biedt deze ontziltingsmethode uitkomst?

Naomi Vreeburg

06 april 2017 11:00

grafeenoxide

Wetenschappers hebben een nieuwe zeef van grafeenoxide gemaakt die zout uit zeewater kan verwijderen.

Genoeg water om ons heen, zou je zeggen. En dat klopt ook, maar sommige mensen hebben alleen zeewater tot hun beschikking en hebben dringend behoefte aan (zoet) drinkwater. Helaas zijn ontziltingsmethodes duur en kosten veel energie. Wetenschappers uit Manchester willen dit probleem maar al te graag tackelen.

Ze hebben onlangs een membraan gemaakt van grafeenoxide – dat simpel kan worden geproduceerd in het lab door middel van oxidatie – waar het zout in blijft hangen en water gewoon doorheen stroomt.

Grafeenoxide

Het is geen nieuw idee om membranen in te zetten voor ontzilting en zo de kosten en het energieverbruik laag te houden. Ook wordt grafeenoxide al langer gebruikt om grote korrels zout op te vangen, maar tot nu was het niet gelukt om kleinere zoutdeeltjes uit zeewater te halen met het materiaal. Grafeenoxide zwelt namelijk op in water, waardoor deze kleinere korrels alsnog door de zeef schieten.

Om deze zwelling tegen te gaan, plaatsten de wetenschappers kunsthars (Epoxy) aan beide kanten van het membraan dat bestaat uit gestapelde lagen grafeenoxide. Hiermee was een zeef geboren die 97 procent van de zoutionen uit zeewater wist te halen, zo claimen de onderzoekers. Bovendien schoten de watermoleculen er relatief snel doorheen.

Viezigheid

Vervolgonderzoek richt zich nu op het opschalen van de membranen van grafeenoxide met een stabiele kwaliteit. Ook blijft er nu nog te veel viezigheid aan de zeef hangen, wat telkens moet worden schoongemaakt. Werk aan de winkel voor de onderzoekers dus!

Bronnen: Nature Nanomaterials, BBC, Science Alert