Onzichtbaarheidsmantel gemaakt met licht

KIJK-redactie

29 juli 2014 13:00

Altijd al gedroomd van een onzichtbaarheidsmantel? Britse wetenschappers zijn bezig die droom werkelijkheid te laten worden.

Je ziet het soms in sciencefictionfilms: personages die aan hun vijanden ontsnappen door kleding aan te trekken die hen onzichtbaar maakt. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben nu een methode ontwikkeld om met behulp van licht materiaal te maken dat je niet met het blote oog kunt zien.

Licht wordt geabsorbeerd of gereflecteerd door de meeste materialen. Hierdoor kunnen wij ze waarnemen. Maar zogenoemde metamaterialen kunnen licht zo breken dat wij ze niet meer kunnen zien. Verschillende onderzoekers hebben geprobeerd nanodeeltjes aan elkaar te hechten om een groot oppervlak van metamaterialen te maken. Helaas zonder succes, tot nu.

Lichtlaser

Om de deeltjes succesvol met elkaar te verbinden, gebruikten de wetenschappers van de Universiteit van Cambridge zogenoemde cucurbiturilen. Dit zijn moleculen die de nanodeeltjes in de juiste positie kunnen houden. Vervolgens schenen de onderzoekers met een lichtlaser op deze constructie. Hierdoor ontstonden er strengen van elektronen genaamd plasmonen. Zij zorgen voor de juiste hoeveelheid energie om een sterke verbinding te vormen tussen de nanodeeltjes.

De ketens van nanodeeltjes kunnen als LEGO-blokken op elkaar worden geplaatst. Zo kan een groter oppervlak worden gecreëerd dat licht op zo’n manier breekt dat wij het niet meer kunnen waarnemen.

Militaire kleding

Uiteraard zijn er allerlei toepassingen te verzinnen voor een materiaal als dit. Denk bijvoorbeeld aan militaire kleding. De vijand naderen zonder te worden gezien, is voor veel soldaten een droom. Een die binnenkort misschien wel in vervulling komt.

Bronnen: Nature Communications, Universiteit van Cambridge via Eurekalert!

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Ventsislav Valev