Dit materiaal, geïnspireerd door inktvissen, is onzichtbaar voor infraroodcamera’s. Brengt dit materiaal ons weer een stap dichterbij de beroemde en gewilde onzichtbaarheidsmantel?
Hoe graag zouden we hem wel niet willen: de onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter. En wij zijn daar niet de enigen in, want wetenschappers hebben al verscheidene pogingen gedaan om er een te creëeren. En ook al brengen die onderzoeken ons steeds een stapje dichterbij de invisibility cloak, hij bestaat nog steeds niet. Gaat dit materiaal – geïnspireerd door de huid van een inktvis – daar verandering in brengen?
Aluminium stippen
Denk je aan inktvissen dan denk je natuurlijk meteen aan het feit dat ze van kleur kunnen veranderen. De weekdieren kunnen dit doen dankzij speciale pigmentcellen die kunnen uitzetten of krimpen om een andere kleur aan te nemen. Onderzoekers van de Universiteit van Californië ontdekten een manier om deze eigenschap na te bootsen.
Het team liet druppels aluminium op een elastisch polymeeroppervlak vallen. Toen het aluminium werd uitgerekt, reflecteerde het meer infraroodlicht – dat onzichtbaar is voor het menselijk oog, maar kan worden gevoeld als warmte – dan wanneer de aluminium stippen in samengetrokken toestand waren.
Onzichtbaar voor infrarood
De onderzoekers testten hun nieuwe uitvinding, gesneden in de vorm van een inktvis, door hem op een warm oppervlak te plaatsen. Toen de aluminium dots waren uitgezet, weerkaatste de huid meer infraroodlicht dan de omgeving, waardoor deze zichtbaar werd voor een camera. Maar in zijn samengetrokken toestand, mengde de huid zich met de thermische achtergrond, waardoor hij niet zichtbaar was op de camera.
Dus om antwoord op de vraag te geven: volledig onzichtbaar worden we er nog steeds niet mee, maar wel deels – voor infraroodcamera’s. En dat kan heel handig zijn voor onder andere militairen. Maar volgens de auteurs kan het materiaal ook worden gebruikt om kleding te maken die de drager ervan op een constante en aangename temperatuur houdt.
Tja, blijft het nog steeds wachten tot iemand écht de onzichtbaarheidsmantel uitvindt…
Bronnen: Science, Popular Mechanics
Beeld: C. Xu et al./Science
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!