Onzichtbaarheidsmantel ontwikkeld voor onder de zeespiegel

Marysa van den Berg

09 januari 2011 13:00

Een tweedimensionale cloak, ontwikkeld door Amerikaanse wetenschappers, kan objecten onder water onzichtbaar maken voor detectie door sonar en ultrasound-technologie.

De cilindrische cloak, gemaakt van zogenoemd metamateriaal, bestaat uit een serie ringen die samen geluidsgolven om het te verbergen object heen kunnen leiden. Doordat de ringen elk een verschillende brekingsindex hebben, wordt de snelheid van het geluid steeds groter naarmate het dichter bij het midden komt. Omdat dit proces energie vreet, is het voor de geluidsgolf voordeliger om zich om het voorwerp heen te buigen via speciale kanalen op de cloak. Op deze manier is het object dus onzichtbaar op een geluidsradar.

Objecten onder de zeespiegel zijn al eerder onzichtbaar gemaakt door middel van reflectie of absorptie van geluidsgolven. Maar Nicholas Fang en zijn team van de Universiteit van Illinois lieten hun prototype voor het eerst diverse voorwerpen van de radar verdwijnen door geluid eromheen te buigen. De publicatie over hun onderzoek zal binnenkort verschijnen in Physical Review Letters.

Het kunnen maskeren van bijvoorbeeld duikboten komt het leger natuurlijk goed uit. Maar ook in de medische zorg zijn er toepassingen. Zo zijn bepaalde ultrasound-imaging-technieken ermee te verbeteren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een verband gemaakt van metamateriaal dat bepaalde delen van een lichaam afschermt, zodat een tumor beter zichtbaar kan worden gemaakt.

Bronnen: University of Illinois op PhysOrg.com, University of Illinois op EurekAlert!, ArXiv.org

Beeld: L. Brian Stauffer


Meer Nieuws