Uit Star Trek zou blijken dat mensen over drie eeuwen nog steeds zullen overlijden aan een hartstilstand.
Om 12 uur vannacht zullen we 2015 inluiden. En om meteen maar met de deur in huis te vallen: de medische wereld is er zeker van dat ook in dit jaar mensen zullen overlijden aan hartfalen. Maar lopen we dit risico ook nog in de 24e eeuw? Volgens de Oostenrijkse David Hörburger en zijn onderzoeksteam wel. Deze conclusie trokken zij uit, jawel, Star Trek.
Teleportatie en Tricorder
Maar liefst 526 afleveringen uit Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Deep Space Nine en Star Trek: Voyager hebben de onderzoekers van de Medical University of Vienna bekeken op zoek naar hartkwalen. Ze merkten 96 gevallen van een hartstilstand op, waarvan 90 procent fataal.
Dat de harten van de Star Trek-personages stil zouden staan, komt voornamelijk doordat ze zijn verwond door bijvoorbeeld een laserstraal of een plasmakanon. De personages overlijden niet aan een hartkwaal veroorzaakt door een slecht eetpatroon. Dit duidt er volgens Hörburger op dat mensen in de 24e eeuw een stuk gezonder leven.
Een ander verschil met de hartkwalen van ‘de toekomst’ en nu, is dat iemand die op dit moment een hartstilstand krijgt in een ziekenhuis een grotere overlevingskans heeft dan wanneer hij thuis wordt getroffen. In Star Trek blijkt dit niet het geval. Dit komt volgens de Oostenrijkers doordat de personages gebruik kunnen maken van teleportatie en van een tricorder – een apparaatje waarmee je in één beweging de medische conditie van een persoon kunt meten.
Serieus onderzoek?
Je vraagt je nu misschien af: menen de onderzoekers dit serieus? Het lijkt er wel op. Het onderzoeksteam: “Uit de film blijkt dat zolang er harten zijn, ze ook stil kunnen staan.” Het onderzoek is inmiddels gepubliceerd in het journal Resuscitation – een medisch tijdschrift dat maandelijks wordt uitgebracht. Toch lijkt het ons geen bijster slim plan om de toekomst van onze gezondheid te voorspellen aan de hand van een fictieve televisieserie – hoe gaaf Star Trek ook is.
Bronnen: Resuscitation, Livescience, Science 2.0
Beeld: Picardfacepalm.com