Ook robots kunnen zich nu voortplanten

KIJK-redactie

28 mei 2016 11:00

Wetenschappers hebben voortplantende robots ontwikkeld die zich kunnen evolueren.

Een nieuw tijdperk lijkt aangebroken: de Industriële Evolutie. Het mechanisme evolutie is niet langer alleen bestemd voor organismen die zich op deze manier perfect aanpassen aan hun omgeving. Dankzij een team van wetenschappers kunnen ook robots zich tegenwoordig voortplanten en evolueren.

Afgelopen donderdag, tijdens de Campus Party in Jaarbeurs Utrecht, presenteerden hoofdonderzoeker Guszti Eiben en zijn onderzoeksteam twee ‘parende’ robots, die een babyrobot ter wereld brachten. Volgens de onderzoekers zijn zij er als eerste in geslaagd om robots te ontwikkelen die zich kunnen voortplanten.

Robotseks

Voordat het ‘paren’ begon, waren de ouders van de kersverse metalen baby elkaar aan het beoordelen. Nadat er sprake bleek te zijn van een wederzijdse klik, kon de robotseks beginnen. Veel intimiteit kwam hierbij niet kijken: via Wi-Fi verzond het stel hun digitale DNA naar een 3D-printer, die deze ‘moleculen’ op willekeurige wijze combineerde.

Het evolutieprogramma is bewust willekeurig, zodat elke nieuwe robot die het levenslicht ziet andere eigenschappen heeft. Hierbij is er sprake van een belangrijke evolutiewet: alleen de sterkste overleeft. Alleen de succesvolle varianten planten zich dus voort.

“Onvoorziene obstakels” 

“Evolutie is een geweldige ontwerper”, laat Eiben weten op de website van de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij hoogleraar kunstmatige intelligentie is. “Evoluerende robots kunnen zich automatisch aanpassen aan hun omgeving en zijn dus in staat onvoorziene obstakels te overwinnen.”

“De lichamen, breinen en gedragspatronen worden voortdurend getest door de omgeving en de nuttige eigenschappen worden versterkt in de nieuwe generaties”, vervolgt Eiben. Volgens de hoogleraar heeft deze technologie toekomst binnen de robotica, kunstmatige intelligentie, ruimtewetenschap en biologie.

Bronnen: Vrije Universiteit Amsterdam, NU.nl