Wat is beter: oplaadbaar of niet-oplaadbaar?

KIJK-redactie

09 april 2018 10:59

batterijen

In veel huizen en kantoren hangen klokken die worden aangedreven door batterijen. Maar kun je in apparaten die lang met één batterijtje doen beter oplaadbare of niet-oplaadbare batterijen gebruiken?

Oplaadbare batterijen worden steeds populairder. Toch zijn ze lang niet altijd de beste optie. Dat zit zo. Alle batterijen lopen langzaam leeg, maar de snelheid waarmee dat gebeurt, is voor elke soort verschillend. Niet-oplaadbare batterijen hebben het grote voordeel dat ze maar heel langzaam leeglopen.

De populaire alkalinebatterijen bijvoorbeeld verliezen minder dan 0,2 procent van hun lading per maand. Bovendien hebben ze een hoge energiedichtheid: ze bevatten per kilo veel energie en gaan dus lang mee.

Horlogebatterijen

Het nadeel is dat ze geen hoge stroomsterktes kunnen leveren, maar dat is bij veel toepassingen ook niet nodig. Ze zijn dus bij uitstek geschikt voor gebruik op plekken waar weinig stroom wordt gevraagd en waar vervangen onhandig is. Denk bijvoorbeeld aan horloges, pacemakers, elektrische sleutels en afstandsbedieningen. Oplaadbare batterijen en accu’s kennen we in veel soorten en maten, van de ‘ouderwetse’ loodaccu in onze auto tot de lithium-ion-accu in onze smartphone.

Het verschil met niet-oplaadbare batterijen is dat de chemische reactie waarop de werking berust voor dit soort batterijen omkeerbaar is. Ze kunnen hogere vermogens leveren dan niet-oplaadbare batterijen, maar lopen wel sneller leeg als ze niet worden gebruikt.

Zo verliest de Li-ion-accu ongeveer 2 procent per maand, de loodaccu zo’n 5 procent en de standaard NiMH-accu (nikkel-metaal-hydride) zelfs 10 tot 30 procent. Gelukkig is er een nieuw soort NiMH-accu’s en -batterijen, inclusief het AA- en AAA-type, die aanzienlijk langzamer leegloopt: de Low Self Discharge-versie. Maar toch blijft het beter om in bijvoorbeeld een klok gewone, niet-oplaadbare batterijen te gebruiken.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 12/2017.

Tekst: Jo Hermans

Beeld: iStock

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!