Oplosbare melkcupjes gemaakt

Naomi Vreeburg

22 augustus 2017 10:59

melkcupjes

Geen gehannes meer met melkcupjes voor in de koffie. Deze capsules lossen op in het zwarte goud.

Als je koffie uit een automaat haalt, liggen er vaak melkcupjes naast waarvan je er zoveel je wilt in je bakkie pleur kunt mikken. Helaas zijn deze cupjes slecht voor het milieu. Je kunt ze moeilijk recyclen, doordat de capsules veelal worden gemaakt met een mix van plastic en aluminium. Daarnaast is het een heel gepriegel om de vermaledijde cupjes open te krijgen.

Onderzoekers van de Martin Luther University of Halle-Wittenberg bedachten een oplossing. De Duitsers ontwikkelden een melkcupje dat oplost wanneer je het in een warm drankje gooit. Net zoals suikerklontjes dus.

Zoetekauw

Vloeibare melk zit in dit cupje gevangen in een substantie. Dat kan sucrose zijn, wanneer je graag veel zoetigs in je koffie wil of erythritol als je niet zo’n enorme zoetekauw bent. Als je alleen maar melk in je koffie wilt – dus geheel zonder suiker – heb je voor nu even pech. Maar de onderzoekers werken eraan.

De melk en de gekozen substantie worden gemixt en vervolgens in een gietvorm gebracht. Als dit goedje afkoelt, verplaatst het suiker zich naar de randen van de gietvorm. Het suiker vormt vervolgens kristallen die de melk bijeenhouden, totdat je de capsule in je thee of koffie gooit.

De cupjes kunnen worden bewaard bij kamertemperatuur en blijven drie weken goed. Wat het ideale voorwerpjes maakt voor in hotels, vliegtuigen en noem het maar op.

Verboden

De Duitsers hebben het maar druk met de milieuonvriendelijke capsules. Begin 2016 verbood Hamburg, als eerste stad ter wereld, koffiecapsules in overheidsgebouwen. En nu pakt Duitsland dus door met de melkcupjes. Een nobel streven?

Bronnen: Chemical Engineering & Technology, Gizmodo

Beeld: Martin Luther University of Halle-Wittenberg