Opvouwbare drone wurmt zich door openingen

Karlijn Klei

15 december 2018 12:59

Door zijn ‘propellerarmen’ tijdens de vlucht anders te vouwen, kan deze slimme drone ook door openingen die voorheen te smal zouden zijn.

Anno 2018 zijn drones heel normaal. De onbemande, op afstand bestuurbare luchtvaartuigjes zijn met name handig in situaties die voor ons onbegaanbaar of te gevaarlijk zijn, zoals bij het verkennen van rampgebieden. Helaas zijn zelfs drones soms te groot (lees te breed) om door nauwe openingen te komen.

Daar zouden technici van de Universiteit van Zurich (UZH) en de Zwitserse onderzoeksgroep EPFL een oplossing voor gevonden hebben. Ze ontwikkelden een opvouwbare drone die zijn vorm tijdens de vlucht zo kan aanpassen dat hij ook door nauwere gangen en openingen kan. Het onderzoek werd in vakblad IEEE Robotics and Automation Letters.

Lees ook: Saildrones verkennen Zuidelijke Oceaan

Beweegbare armen

De experimentele nieuwe drone ziet er op het eerste gezicht niet bijzonder uit, maar kan, afhankelijk van de situatie verschillende vormen aannemen. Zo kan het vanuit de standaard X-vorm (van boven) twee van zijn propellerarmen naar voren en twee naar achteren klappen als het tijdens zijn vlucht een bijzonder smalle opening tegenkomt.

Maar daar blijft het niet bij. De quadcopter kan de armen namelijk los van elkaar bewegen dus andere vormen zijn mogelijk. Zo kan het vaartuigje ook alle armen invouwen zodat het zich verticaal door kleinere openingen kan wurmen, of als een soort K, de camera vrijmaken als de bestuurder iets beter wil bekijken.

De vormverandering helpt de drone niet alleen door smalle openingen de vliegen. Op commando kunnen de armen ook gebruikt worden om dingen vast te klemmen of op te pakken en mee te nemen.

Servomotor

De armen werken los van elkaar met behulp van vier onafhankelijke servomotortjes die op afstand bestuurd kunnen worden dankzij de microprocessor ‘aan boord’ van de drone. Verder hebben de technici de propellers zo ontworpen dat ze automatisch de stuwkracht bijstellen als de drone van vorm verandert. Zo blijft het vaartuigje ook tijdens de vormverandering stabiel.

Momenteel zet de bestuurder de vervorming nog aan, maar het doel is de drone ‘autonomer’ te maken, zodat dat niet meer hoeft. Verder is het plan de armen in de toekomst ook verticaal te laten bewegen. Met nog meer mogelijke vormen kan het vaartuigje zich door weer meer openingen wurmen.

Bronnen: IEEE Robotics and Automation Letters, New Atlas

Beeld: UZH

Nu in onze webshop: de KIJK-scheurkalender 2019! Deze staat vol intrigerende feiten uit de wereld van de wetenschap en technologie. Met leuke quotes, plus elke dag een ‘verjaardag’: van een bijzonder persoon of een opmerkelijke gebeurtenis. Bestel de scheurkalender hier.