Organisme met zes ‘DNA-letters’ gemaakt

Naomi Vreeburg

25 januari 2017 09:12

zes

Niet vier nucleobases kent dit organisme gemaakt in het lab, maar zes!

We hebben tijdens de biologieles netjes geleerd dat levende wezens bestaan uit DNA met vier letters – A, T, C en G. Maar nu claimen onderzoekers van het Amerikaanse Scripps Research Institute dat ze een organisme hebben gemaakt dat bestaat uit maar liefst zes nucleobases. De vier letters waaruit wij ook zijn opgebouwd en twee synthetische nucleobases, X en Y.

Informatie delen

En deze genetische code is, zoals dat wordt genoemd, stabiel. Wanneer het organisme – in het geval van deze studie een E.coli-bacterie – zich deelt, behoudt het de twee synthetische letters. Iets dat de onderzoekers nog niet eerder is gelukt. Het semisynthetische wezen is zelfs na 60 keer delen in staat om de toegevoegde informatie van de wetenschappers niet verloren te laten gaan.

Een persoonlijk succesje voor de onderzoekers, want ze zijn hier al enige jaren mee bezig. Echter lukte het tot nu steeds niet om de X en Y te handhaven na deling. Om dit toch voor elkaar te krijgen, hebben ze wat gesleuteld aan de letters. Zo zorgden de wetenschappers ervoor dat Y gemakkelijker kon worden gekopieerd en dat het organisme de letters niet als vreemd zag.

Toepassingen

Wat we eraan hebben? Nog niet zoveel. De onderzoekers benadrukken dat de toegevoegde letters vooralsnog alleen stand kunnen houden in eencelligen en niet in complexere levensvormen. Volgens synthetisch bioloog Vítor Martins dos Santos – die gecharmeerd is van de studie – kan met de organismen wel geheel nieuwe informatie worden opgeslagen en overgedragen. Een functie waar we in de toekomst wellicht iets mee kunnen. Maar vooralsnog is het niet zover.

Bronnen: PNAS, New Atlas