Origami voor dummies

KIJK-redactie

22 november 2011 16:00

Vellen van polystyreen vouwen zichzelf onder invloed van warmte

Origami, de kunst van het vouwen, moet je letterlijk in je vingers krijgen. Maar pijnlijke handen behoren voortaan tot het verleden. Alles wat je nodig hebt is een fikse lamp en Michael Dickeys zelfvouwende vellen.

Met slechts enkele vouwen een stuk papier omvormen tot een paradijsvogel is een kunst die maar lastig onder de knie is te krijgen. Origami vereist concentratie en precisie en was daarom helaas niet voor iedereen weggelegd. Michael Dickey, onderzoeker aan de Universiteit van North Carolina, komt nu echter met origami voor dummies: zelfvouwende vellen.

Dickey en zijn team maken voor hun moderne vouwkunst gebruik van dunne polystyreenvellen die krimpen onder invloed van warmte, bekend van Shrinky Dinks. Door met een huis-tuin-en-keukenprinter zwarte lijnen op deze vellen te printen, brachten zij de vouwlijnen aan.

Een felle warmtelamp doet vervolgens het vouwwerk. De zwarte inkt neemt namelijk meer warmte op van de lamp dan zijn omgeving en krimpt zo sterker, waardoor er vouwen in de vellen ontstaan. Door te variëren met lijndiktes kunnen er bovendien verschillende vouwhoeken en vormen worden gemaakt.

Vorig jaar maakten wetenschappers van Harvard en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) al een ander zelfvouwend origamivel. Hierbij werden bladeren van geheugenmetaal en siliconenrubber eerst gevouwen en daarna verhit tot 430 graden Celsius, waarna zij plat moesten afkoelen om bij een volgende verhitting spontaan terug te springen in de vouwen.

Dickeys methode is na een simpele printopdracht al klaar voor gebruik, iets wat je eventueel thuis met je eigen printer eenvoudig en snel kunt doen. Voor zijn origami ziet Dickey dan ook een rol weggelegd in verschillende printmedia en andere commerciële creativiteit. Verwarm de leeslamp maar vast voor.

Bronnen: Soft Matter, New Scientist

Beeld: Origamiancy/CC BY 2.0