De bodemmonsters die ruimtesonde OSIRIS-REx van de planetoïde zal nemen, moeten ons meer vertellen over het ontstaan van onze aarde.
Gisteravond arriveerde NASA’s OSIRIS-REx op de plaats van bestemming: planetoïde Bennu. Net als de Japanse Hayabusa zal de sonde, die 8 september 2016 gelanceerd werd, een beetje van de ruimterots terugbrengen naar aarde. Waarom? Bestaande uit dezelfde bouwstenen als onze planeet, zou het bestuderen van Bennu’s ruimtekorrels ons meer kunnen leren over het ontstaan van onze aardbol.
Lees ook: Ruimtesonde Hayabusa2 nadert zijn prooi
Perfecte plekje
Zo’n twee jaar zal de sonde in een stabiele baan rond het ruimterotsblok cirkelen. Voldoende tijd voor de NASA om het perfecte plekje te kiezen om de waardevolle bodemmonsters te nemen.
Naar verwachting zal OSIRIS in 2020 op de planetoïde landen. Dan zal de sonde met behulp van TAGSAM, een soort uit de kluiten gewassen stofzuigerslang, minimaal 60 gram ruimtegruis opzuigen. Dat is best veel, ruimtesonde Hayabusa leverde in 2010 namelijk amper een milligram materiaal van planetoïde 25143 Itokawa op aarde af.
Heen en weer
Als de bodemmonsters veilig zijn opgeborgen, zal OSIRIS weer op huis aan gaan. Zo’n vijf uur voordat de sonde eind september 2023 de bovenste laag van onze atmosfeer bereikt, schiet OSIRIS de capsule met de waardevolle ruimtekorrels naar aarde. Dan is het afwachten wat planetoïde Bennu ons kan leren.
Bronnen: NASA
Beeld: NASA
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!