Het ruimtescheepje dat onderweg is naar asteroïde Bennu trakteert ons tussendoor op een foto van onze aardbol.
Het is alweer een jaar geleden dat NASA’s sonde OSIRIS-REx de ruimte in werd geschoten richting asteroïde Bennu. Daar is hij nog lang niet aangekomen en onlangs moest het ruimtescheepje zelfs een extra boost krijgen van de aardse zwaartekracht om zijn koers bij te stellen.
Terwijl OSIRIS-REx de globe voorbij vloog, nam het team op aarde meteen van de gelegenheid gebruik om zijn instrumenten te testen en kalibreren. Zo schoot de sonde met zijn MapCam een aantal beelden, waaruit onderstaande foto is samengesteld:
Landen herkennen
De prachtige foto is op een afstand van 170.000 kilometer genomen. In de plaat is grotendeels de Stille Oceaan te zien, maar ook delen van landen zijn te herkennen. Zo zie je links onderaan een stuk van Australië, en zijn de staat Baja Californië en een deel van het zuidwesten van de VS rechtsboven te zien.
De donkere verticale strepen bovenaan de afbeelding worden veroorzaakt door korte sluitingstijden (minder dan drie millisecondes). De instrumenten van OSIRIS-REx zijn zo gebouwd om foto’s van Bennu te kunnen nemen – die vele malen donkerder is dan de aarde. Daar is een lange sluitertijd voor nodig. Maar omdat de aarde zo helder is, nam de sonde foto’s met zeer korte belichtingstijden, resulterend in de zwarte lijnen.
Wachten
En wat gaat er nu gebeuren? Niet veel, het is wachten tot eind 2018. Dan zal OSIRIS bij Bennu aankomen en het oppervlak in kaart brengen. Op basis van die kaart wordt dan de beste plek gekozen waar de sonde een monster kan nemen. Maar hopelijk trakteert hij in de tussentijd ons nog een paar keer op verrassende kiekjes!
Bronnen: NASA, ScienceAlert
Beeld: NASA (artist impression)
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!