Pas op: vérspringende kakkerlakken gesignaleerd

KIJK-redactie

15 december 2011 13:00

De Saltoblatella Montistabularis kan 48x zijn eigen lengte springen

Kakkerlakken kunnen verrassend snel wegkruipen. Klimt jouw partner al gillend op een stoel als ze dat ziet? Zeg dan maar niets over deze springende variant.

Saltoblatella montistabularis is een kakkerlak die anders dan zijn soortgenoten niet kruipt, maar springt. En ver ook! Bioloog Malcolm Burrows en zijn team besloten te onderzoeken hoe ver het insect daadwerkelijk kan springen en kwamen tot een opmerkelijke conclusie: de kakkerlak komt tot 48 keer zijn eigen lichaamslengte. Ter vergelijking: voor een mens van 1,80 meter zou dat neerkomen op een sprong van 90 meter!

De onderzoekers legden de sprong vast op film:

De kakkerlak is er helemaal op gebouwd om zich voort te bewegen door te hoppen en te springen. Saltoblatella montistabularis heeft hiervoor elastische verbindingen van resilin in zijn achterpoten en speciale groeven in zijn dijbeen, waar de onderpoten deels in schuiven om de ideale springstand aan te nemen. Door eerst energie op te slaan in zijn strekspieren en deze dan plotsklaps vrij te geven, strekken zijn achterpoten zich met veel kracht uit en lanceert de kakkerlak zichzelf.

Saltoblatella Montistabularis is vernoemd naar de Tafelberg in Kaapstad waar hij ontdekt is (montistabularis), naar zijn sprongen (salto-) én zijn kleine afmetingen (-blatella). In vergelijking met soortgenoten van wel 8 centimeter lijkt deze kakkerlak met zijn 8 millimeter dan ook niet direct een bedreiging te vormen. Ook al kan hij dus sprongen maken van 35 centimeter.

Bronnen: Biology Letters, New Scientist, ASU

Beeld: Mike Picker

Meest gelezen

Bestel nu!