Het periodiek systeem kennen we allemaal als een tabel die chemische elementen bevat. Deze onderzoekers komen met een heel andere versie.
Je weet ze vast nog wel: de scheikundelessen waarin je kennis maakte met de elementen van het periodiek systeem. Wat je toen onder andere leerde, was dat de elementen die onder elkaar staan min of meer dezelfde chemische eigenschappen hebben. Je leerde ook dat elementen uit dezelfde groep niet echt de neiging hebben om een binding met elkaar aan te gaan. Ontzettend handig dus, die tabel die Dmitri Mendelejev heeft ontwikkeld (en waarvoor hij nooit de Nobelprijs heeft gewonnen).
Precies zo’n systeem hebben onderzoekers van Imperial Tech Foresight (ITF), onderdeel van het Imperial College Londen, bedacht, maar dan voor ‘verstorende’ technologieën. De tabel bevat honderd innovaties, variërend van onschuldige, alledaagse technologieën – zoals verticale landbouw – tot wat beangstigende, toekomstige uitvindingen, waaronder slagveldrobots.
Lees ook: Vrouw bedenkt haiku voor elk element in periodiek systeem
Toekomst of niet?
De tabel werkt als volgt. Elk ‘element’ heeft een kleurcodering en een ruimte in twee assen: de Y-as rangschikt de kans op verstoring van hoog naar laag, terwijl de X-as bepaalt hoe snel de technologie realiteit wordt. Zo kun je de tabel lezen:
- De groene elementen die je linksonder ziet staan, zijn technologieën die nu (al een tijdje) aan de gang zijn. Zo staat Cr voor Cryptocurrencies (zoals bitcoin) en Av voor Autonomous vehicles (zelfsturende voertuigen).
- De gele blokken vertegenwoordigen technologieën die in de nabije toekomst werkelijkheid kunnen worden, waarbij Df voor Drone freight delivery (drone-vrachtlevering) staat en Op voor Human-organ printing – het 3D-printen van menselijke organen.
- De rode elementen zijn meer concepten die twintig jaar verwijderd zijn van de realiteit. Planet colonization (Pc) is daar een voorbeeld van, evenals het uploaden van gegevens naar de hersenen (Data uploading to the brain, afgekort tot Ud in de tabel).
- Helemaal rechts en ook bovenaan in de tabel vind je technologieën die door de onderzoekers zijn gedefinieerd als ‘hoogst onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk’. Voorbeelden hiervan zijn mijnbouw op planetoïden (Am, Asteroid mining) en telepathie (Te).
Post-its
De Britse wetenschappers – Richard Watson en Anna Cupani – kwamen op het idee van de periodieke tech-tabel, nadat ze op een lijst van opkomende technologieën stuitten op Wikipedia.
Om het systeem te maken, spraken ze met verschillende experts en schreven een aantal uitvindingen/technologieën eerst op post-its. Past toen die plaknotities allemaal op de juiste plek lagen, kon de definitieve versie van de tabel worden gemaakt.
Het periodiek systeem vind je ook hier (pdf).
Bronnen: Imperial College (pdf), Business Insider
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!