Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een bestuivende bij gevangen in barnsteen.
De relatie tussen insecten en bloeiende planten is misschien wel het grootste symbiotische succesverhaal op aarde. Zo kunnen zaadplanten dankzij bestuiving zich voortplanten en zijn insecten, zoals vlinders, hommels en bijen dol op de suiker die ze uit de nectar van de bloeiende planten halen.
Het bestuiven van planten door insecten wordt al miljoenen jaren gedaan en onlangs hebben onderzoekers weer bewijs gevonden hiervoor. Ze troffen namelijk een 99 miljoen jaar oude bij aan, bewaard in barnsteen (versteend hars), met eromheen restjes stuifmeel (de gele vlekken).
Waarom het fossiel zo bijzonder is? Omdat het volgens onderzoekers het vroegste bewijs is voor het bestuiven van prehistorische palmvaren – de voorlopers van de bloeiende planten – door insecten.
Conserveren
Dat barnsteen zo’n goed conserveermiddel voor fossiele dieren is, is vaker gebleken. Zo zijn er al stukken barnsteen gevonden met daarin een dinosaurusveer waar een teek aan is vastgeklampt, een vampiermier, een spin met een staart, een libelle die bezig was met een paringsdans, en een zeldzame babyslang.
Bronnen: Current Biology, The New York Times, Gizmodo
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!