Picture Perfect: perfect bewaarde slak

Laurien Onderwater

15 oktober 2018 08:59

slak

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een bijna honderd miljoen jaar oude slak die nog maar net dood lijkt.

Aaibaar kun je slakken niet noemen, maar bijzonder zijn de weekdieren wel. Hun slijm schijnt goed voor de huid te zijn en er is zelfs een kleverig materiaal op slakkenslijm gebaseerd dat als dichtmiddel dient voor wonden. Verder helpen slakken bij het verbeteren van telefoonaccu’s, en blijken de tanden van de onderwaterfamilie van de slak – de zeeslak – het sterkste natuurlijke materiaal te zijn. Bovendien kruipen de weekdieren al geruime tijd over onze planeet. Zeker 99 miljoen jaar.

Dat blijkt namelijk uit deze fossiele slak die ontzettend goed bewaard is gebleven in bijna honderd miljoen jaar oud barnsteen; zelfs de weke van de slak delen zijn nog intact. Daardoor lijkt het net alsof hij nog helemaal niet zo lang dood is. Het gefossiliseerde weekdier leefde vroeger in wat nu Myanmar is.

Bronnen: National Geographic, NU.nl

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's