Picture Perfect: sprite in de lucht

Laurien Onderwater

29 april 2019 08:59

red sprite

Om je week goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een bijzonder weerverschijnsel.

Sprite kennen we allemaal als dat frisse, koolzuurhoudende drankje dat we graag in de zomer drinken. Maar een sprite is ook een meteorologisch verschijnsel en onlangs wist twitteraar Paul Smith het fenomeen vast te leggen.

Met onweersbuien zijn we allemaal bekend. Minder bekend is dat er hoog boven deze elektrische geladen wolken (cumulonimbus-wolken genoemd) ook ontladingen plaatsvinden: red sprites. Deze oranje-rode flitsen ontstaan direct na een blikseminslag. De inslag verandert namelijk ook de elektrische eigenschappen van de atmosfeer hoog boven de onweerswolk – op 80 tot 100 kilometer hoogte. Hier ontstaat een soort ontstekingspunt dat razendsnel ontlaadt. De kleur van die ontlading is vaak rood, vandaar de naam red sprite.

Sprites duren enkele milliseconden; één keer knipperen met je ogen en je hebt het moment gemist. Smith kiekte het fenomeen afgelopen week toen een storm over het noordwesten van Oklahoma (VS) woedde. De fotograaf reed 160 kilometer ten zuidoosten van de storm, installeerde zijn camera en richtte de lens een stuk boven de wolken. Zijn inspanningen werden beloond; hij zette de red sprites op de gevoelige plaat.

Bronnen: Twitter, The Washington Post

Beeld: Paul Smith

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!

Meest gelezen

Bestel nu!