Wetenschappers hebben een piepkleine pacemaker ontwikkeld, speciaal voor ongeboren baby’s.
Amerikaanse onderzoekers hebben een micro-pacemaker gemaakt. Het apparaatje is bedoeld om te gebruiken bij foetussen met een zogenoemd derdegraads AV-blok. Dit betekent dat de elektrische impuls die het hart laat samentrekken, niet van de boezems in de hartkamers terecht komt. Het hart pompt daardoor te langzaam. De wetenschappers willen het apparaatje binnenkort voor het eerst bij een menselijke foetus gaan testen.
Miskramen en vroegtijdige geboortes
Tot nu toe werd geprobeerd om dergelijke afwijkingen te verhelpen met pacemakers voor volwassenen. Omdat deze erg groot zijn, kan slechts een deel van het apparaat (de elektrode en bijbehorende draad) bij een foetus worden geïmplanteerd. De rest moet extern worden aangebracht. Deze methode is tot nu toe nog nooit succesvol geweest. Dat komt mogelijk door de bewegingen van de foetus, waardoor de elektrodes van het hart los konden komen.
De nieuwe pacemaker is een stuk kleiner en kan volledig in de foetus worden geplaatst. Die kan daardoor vrij bewegen zonder het risico te lopen dat de elektroden losraken. De nieuwe pacemaker kan mogelijk worden geïmplanteerd zonder de foetus of de moeder te beschadigen en kan miskramen en vroegtijdige geboortes voorkomen.
Schapen
De onderzoekers hebben de methode getest bij schapen. Dat was niet bij alle dieren succesvol, maar sommige schapen overleefden de operatie en hadden baat bij de pacemaker. Volgens de onderzoekers is dit een hoopvolle ontwikkeling. De Amerikaanse Food and Drug Administration keurt de micro-pacemaker daarom goed voor tests bij mensen.
Bronnen: Heart Rhythm, Children’s Hospital Los Angeles via EurekAlert!
Beeld: Children’s Hospital Los Angeles