Star Treks planeet Vulcan, de thuiswereld van Spock en zijn soortgenoten, lijkt wat minder sciencefiction te zijn geworden.
Voor de niet-Star-Trekfans is de titel van dit artikel nogal cryptisch. Daarom even kort uitleg: Mr. Spock (gespeeld door wijlen acteur Leonard Nimoy) is een personage met puntige oren en typische wenkbrauwen uit de bekende sciencefictionserie Star Trek en is afkomstig van de planeet Vulcan.
Planeet Vulcan draait in de serie om zijn moederster 40 Eridani A – een ster die echt bestaat en HD 26965 heet. Wetenschappers vroegen zich daarom jarenlang af of er ook een equivalent in de echte wereld van Vulcan bestaat. Nu hebben onderzoekers een planeet in het sterrenbeeld Eridanus (waarin ook HD 26965 zich bevindt) ontdekt die inderdaad doet denken aan Spocks planeet.
Lees ook: Star Trek-plot gepubliceerd in ‘wetenschappelijk journal’
Artistieke vrijheid
HD 26965 bevindt zich op een afstand van 16 lichtjaar van de aarde en is ongeveer even oud als onze moederster. Verder is de ster iets koeler dan de zon en oranje van kleur.
Dat HD 26965 de moederster werd van Vulcan is te danken aan sciencefictionschrijver James Blish. Hij publiceerde in 1968 een verzameling aangepaste Star Trek-episodescripts in zijn boek Star Trek 2. Blish noemde in het boek 40 Eridani als adres van planeet Vulcan. Later bevestigde Gene Roddenberry, de bedenker van Star Trek, deze toevoeging in een artikel in Sky & Telescope.
Superaarde
De nieuw ontdekte planeet, die om HD 26965 draait, is een zogenaamde superaarde: een rotsachtige planeet die ongeveer twee keer zo groot is als onze aarde. Een jaar duurt daar slechts 42 dagen.
De Vulcan-achtige planeet is ontdekt met de Dharma Endowment Foundation Telescope op Mount Lemmon in Arizona. Deze 50 inch-telescoop is ontworpen om te jagen op kleine exoplaneten rondom relatief heldere sterren.
‘Niet heel verrassend’
“Het is natuurlijk grappig dat de ster die Star Trek-schrijvers ooit hebben uitgekozen als ’thuisster’ voor de Vulcans daadwerkelijk een planeet blijkt te hebben”, zegt KIJKs eigen sterrenkundige Jean-Paul Keulen.
“Maar inmiddels weten we dat er minstens zoveel planeten als sterren in de Melkweg te vinden zijn, oftewel: dat elke ster gemiddeld genomen ruim één planeet heeft. Dat 40 Eridani A nu ook over een planeet blijkt te beschikken, is dan niet heel verrassend.”
De bevindingen werden gepubliceerd op de preprint server arXiv.org en komen volgende maand te staan in het vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Bronnen: arXiv.org, Space.com, ScienceAlert
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!