De natuur zorgt ervoor dat deze lamp zijn werk kan doen – met een paar technische snufjes van de mens.
Ongeveer een miljard mensen wereldwijd beschikken niet over elektriciteit; een lampje aandoen is voor hen niet zo vanzelfsprekend als het voor ons is. Daarom zoeken wetenschappers naar oplossingen om toch licht in het donker te creëren voor deze mensen. En Peruaanse onderzoekers hebben nu lampen gemaakt die werken met behulp van planten en bodembacteriën.
De lampen zijn speciaal gemaakt voor de bewoners van een regenwoud in Peru. Zij hebben sinds maart geen elektriciteit meer. De natuur is de boosdoener – overstromingen hebben de kabels kapot gemaakt. En daarom wilden de onderzoekers van de UTEC een deel van het probleem weer laten opknappen door de natuur zelf – zonder de omgeving te veel te veranderen. (Iets wat zonnepanelen volgens de Peruanen wel zouden doen.)
Elke zogenoemde Plant Lamp bestaat uit een bloembak met een elektroderooster dat is verwerkt in de aarde waar een plant in groeit. In deze bodem krioelen bacteriën van het geslacht Geobacter. Wanneer de plant zich ontwikkelt, geven de micro-organismen elektronen af die worden opgevangen door het rooster. De energie van de elektronen wordt vervolgens in een batterij – die ook verstopt zit in de bodem – opgeslagen. Hiermee kan de lamp twee uur per dag branden.
Genoeg tijd om mensen gelegenheid te geven om te koken, kinderen huiswerk te laten maken of om – zoals in onderstaand filmpje te zien is – een potje te kaarten.
Een andere optie om mensen zonder elektriciteit van licht te voorzien is deze lamp die werkt op zwaartekracht.
Bron: ScienceAlert