Een Braziliaanse wetenschapper heeft de basis gelegd voor apparatuur waarmee goedkope stroom uit de lucht kan worden gehaald.
Als het bliksemt, zie je het enorme potentieel van elektriciteit in de atmosfeer. De cijfers zijn indrukwekkend. Een beetje bliksemschicht schiet met 60.000 meter per seconde (216.000 km/h) richting de aarde, de temperaturen lopen op tot 30.000 graden Celsius en per inslag komt er 300 kiloampère aan stroom vrij.
Geen wonder dus dat wetenschappers op zoek zijn naar manieren om elektriciteit uit de lucht te plukken. Zoals Fernando Galembeck van de Braziliaanse Universiteit van Campinas. Galembeck toonde aan dat deeltjes silica en aluminiumfosfaat in waterdamp een elektrische lading kunnen opnemen en die aan andere materialen kunnen afstaan. En die bevinding moet de basis vormen voor wat de Braziliaan ‘hygroelektriciteit’ noemt.
Galembeck droomt over een toekomst waarin elk dak voorzien is van een apparaat dat schone elektriciteit ‘gewoon’ uit de lucht plukt. Het nog te ontwikkelen systeem zou voornamelijk geschikt zijn voor tropische gebieden (hoge luchtvochtigheid), waar het een alternatief kan zijn voor zonne-energie. Een bijkomend voordeel is dat de panelen niet alleen elektrische lading uit de lucht halen, maar het gebouw eronder ook tegen de blikseminslagen kunnen beschermen.
Bronnen: Wired
Beeld: Don Amaro