Een Groningse onderzoeker heeft vastgesteld dat een griepvaccin in poedervorm een prima alternatief voor de injectienaald kan zijn.
Een griepprik krijgen is natuurlijk sowieso geen pretje; daarnaast kampt het huidige griepvaccin met nog een aantal nadelen. Viroloog Harshad Patil (Rijksuniversiteit Groningen) onderzocht daarom in het kader van zijn promotieonderzoek een alternatief: een griepvaccin dat niet de vorm heeft van een vloeistof die je moet inspuiten, maar van een droog poeder dat je kunt inhaleren. En tot nu toe lijkt dat uitstekend te werken.
Ook in neus en keel
Sowieso kan het inhaleren van een poeder prettiger zijn dan een spuit in je bovenarm of dijbeen. Maar daarnaast heeft het nieuwe vaccin nog een aantal voordelen. Zo werkt het huidige vaccin wel in de longen, maar niet in de neus en de keel. Hierdoor worden de eerste stadia van een griepinfectie niet voorkomen. Het poeder wekt daarentegen wél een immuunreactie op in de bovenste luchtwegen.
Minder kieskeurig
Verder moet het vloeibare griepvaccin bewaard en vervoerd worden bij een temperatuur van 2 tot 8 graden Celsius. Dat beperkt de mogelijkheden om het vaccin snel en effectief in te zetten bij een pandemie of in ontwikkelingslanden aanzienlijk. Het poeder blijkt een stuk minder kieskeurig qua temperatuur: je kunt het minstens drie maanden bewaren bij 30 graden, zo constateerde Patil.
Uiteraard moet er nog het nodige worden onderzocht voordat griepprikhalers met een poedertje kunnen volstaan. Maar het begin is er.
Patil promoveert komende maandag op zijn onderzoek.
Bronnen: Rijksuniversiteit Groningen (1), Rijksuniversiteit Groningen (2)