Wordt de praatpaal onze virtuele huisvriend?

KIJK-redactie

14 april 2018 12:59

praatpaal

Slimme speakers met virtuele assistenten moeten in 2018 de wereld gaan veroveren. Maar wat nou in de jaren daarna? Gaan dergelijke praatpalen doorgroeien tot échte digitale huisgenoten?

Het is 2030 en je komt thuis van een lange werkdag. Meteen word je begroet door een vriendelijke stem. “Welkom thuis! Ga lekker zitten. Ik zag aan je gps-tracker dat je al bijna thuis was, dus ik heb de oven al voor je aangezet. De lasagne die je gister hebt voorbereid, is over een halfuurtje klaar.”

Virtuele vriend?

Het is niet je man of vrouw die je verwelkomt, maar een slimme speaker met persoonlijke assistent. “Dank je. Kun je een Spotify-playlist aanzetten? Je weet waar ik van houd”, vraag je. “Natuurlijk. Ik zag in je telefoon dat je kaartjes hebt voor Star Wars: Episode XVIII. Je hebt vanavond om acht uur bij de bioscoopingang afgesproken met je vrienden. Zal ik een Uber voor je regelen? Of ga je op de fiets? Om eerlijk te zijn, denk ik wel dat je de lichaamsbeweging kunt gebruiken…”

Dankzij de snelle opmars van slimme speakers zou zo’n scenario in de (nabije) toekomst zomaar eens waarheid kunnen zijn. In slechts vier jaar tijd zijn virtuele assistenten, zoals Alexa van Amazon en Google Assistant, van simpele vraagbaken in veelzijdige huishulpen veranderd. Naast nieuws oplepelen, recepten voorlezen en afspraken inplannen, kunnen ze je coachen bij het sporten, de beste wijn bij je maaltijd kiezen en helpen je gitaar te stemmen. Om maar een paar dingen te noemen. Ontwikkelen de slimme speaker zich tot onze virtuele huisvriend?

Dit is het begin van het artikel ‘Techknecht’ te vinden in KIJK 5/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 april tot en met 16 mei. 

Tekst: Nick Kivits

Meer informatie:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!