Dit bijzondere, gouden wezentje is gespot in West-Australië en zit nu weer veilig onder de grond. Maar gelukkig hebben we de beelden nog!
Kijk goed naar dit mooie goudkleurige beestje, want je zult het voor een lange tijd niet meer zien. Deze kleine buidelmol (Notoryctes caurinus), ook wel bekend onder de meer exotische naam kakarratul, wordt namelijk slechts een paar keer per decennium gespot. Australische rangers zijn onlangs per toeval op de buidelmol gestuit.
Gouden buidelmol
Omdat we de dieren zo weinig zien, kun je de snelle conclusie trekken dat ze zeldzaam zijn en met uitsterven bedreigd. Maar dit kun je niet met zekerheid zeggen. Omdat de kakarratul niet vaak is bestudeerd, blijft hun bedreigingsstatus voor de International Union for Conservation of Nature onbekend.
De gouden buidelmol is een van de weinige zoogdieren die zijn hele leven onder de groene zoden doorbrengt. De dieren zijn goed aangepast aan dit leven: ze zijn blind en hebben krachtige poten waarmee ze goed kunnen graven. Bovendien hebben de beestjes zo’n laag gewicht – 40 tot 60 gram – dat ze aan heel weinig zuurstof genoeg hebben. Ze kunnen leven van de lucht die zich door het zand wurmt.
Fotoshoot
Dit exemplaar kwamen de rangers tegen tijdens een expeditie in West-Australië. En dat vroeg om een fotoshoot en een filmpje, zodat wij het beestje toch ook nog kunnen bewonderen:
Bronnen: ScienceAlert, Discover