Raam regelt lichtinval met nanodeeltjes

Naomi Vreeburg

20 januari 2018 12:59

raam

Ben je nog aan het nadenken welke (rol)gordijnen je zult nemen? Je kunt ook kiezen voor dit slimme raam.

Wie denkt dat ramen enkel nog bestaan uit een of meerdere lagen glas heeft het mis. Tegenwoordig wordt er nagedacht over ruiten van doorschijnend hout en ramen die ondoorzichtig worden wanneer je er een stroomstootje doorheen jaagt. En nu hebben Duitse onderzoekers een ruit ontwikkeld die magnetische nanodeeltjes gebruikt om licht tegen te houden en de warmte van de zon op te slaan.

Vloeistofkanaaltjes

Hoe de zogenoemde Large-Area Fluidic Windows werken? Het glas bestaat uit verticale kanaaltjes die zijn gevuld met een vloeistof. Hierin zijn de magnetische ijzerdeeltjes aanwezig die samen het zonlicht blokkeren als dat nodig is. Maar met één druk op de knop worden de deeltjes uit de vloeistof gehaald en verzameld in een extern tankje, waardoor je weer licht in huis krijgt. De deeltjes worden het tankje in gelokt met behulp van magneten.

Overigens kennen de ramen niet alleen de standjes pikkedonker en verblindend. De hoeveelheid magnetische deeltjes die in de vloeistof aanwezig zijn, kan worden aangepast. Op deze manier is de vloeistof in staat verschillende tinten grijs aan te nemen.

Bovendien kunnen de ijzerdeeltjes warmte van de zon oogsten en opslaan. Deze energie kan vervolgens worden gebruikt om kleine apparaten in het gebouw op te laden.

Elektrische spanning

Er zijn al meerdere ramen ontwikkeld die met één druk op de knop switchen tussen transparant en ondoorschijnend, maar de meeste daarvan werken met behulp van elektrochromatisch glas. Dit bevat vloeibare kristallen die hun richting kunnen wijzigen, waardoor de breking van het licht ook verandert. Maar deze techniek heeft continu elektrische spanning nodig om te werken.

Het enige moment waarop elektriciteit nodig is bij de Large-Area Fluidic Windows is het moment dat de ramen switchen van transparant naar ondoorzichtig en vice versa, zo laten de onderzoekers weten. Een kortere periode dan bij de andere slimme ruiten dus.

De Duitse onderzoekers hebben al meerdere miljoenen euro’s aan subsidie ontvangen voor hun werk. Ze plannen dan ook om hun techniek later dit jaar al commercieel te maken.

Bronnen: Advanced Sustainable Systems, New Atlas

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws