Maar liefst 500 miljoen dollar heeft de Amerikaanse defensie in het systeem gestopt, maar de railgun is niet meer het lievelingsspeeltje.
Jarenlang schrijven we al berichten over en plaatsen we filmpjes van de railgun van de US Navy. Een elektromagnetisch systeem om granaten op een andere manier richting de vijand te schieten. Maar uit een rapport van de Strategic Capabilities Office (SCO), het departement dat nieuwe technologieën voor op het slagveld signaleert voor het Pentagon, blijkt dat de liefde voor de railgun ietwat is bekoeld.
Krachtpatser
Voor degenen bij wie de kennis over het systeem een beetje is weggezakt: bij een railgun wordt een krachtige elektrische stroom van een miljoen ampère door twee sleepcontacten (de rails) gejaagd. Daardoor wordt er een lorentzkracht opgewekt; een sterk magnetisch veld dat een projectiel tot een snelheid van wel 8000 kilometer per uur kan versnellen.
De techniek heeft verschillende voordelen. Er zijn geen explosieven nodig, waardoor het leven aan boord van een schip veel veiliger wordt. Maar veel belangrijker is dat je door de fors hogere snelheden doelen op veel grotere afstand kunt bestoken en dat de projectielen onderweg veel minder last hebben van bijvoorbeeld zijwind.
10 schoten
Door de enorme snelheid waarmee de projectielen inslaan, hoeven die bovendien veel minder zwaar te zijn. En railguns zijn met 25.000 dollar per schot ook nog eens een stuk goedkoper dan raketten, die per stuk al snel tussen de 500.000 en 1,5 miljoen dollar kosten.
Anyway, genoeg geslijmd over het systeem, want het kent ook een nadeel: de railgun vereist een enorm elektrisch vermogen en dat heeft niet ieder schip zomaar beschikbaar. Ook lost het elektromagnetische wapen gemiddeld 4,8 schoten per minuut, terwijl het Pentagon had gehoopt nu (na 12 jaar testen) al 10 schoten per minuut te hebben gerealiseerd.
Hypersonische spijker
De focus wordt dan ook steeds meer verlegd naar het hypervelocity projectile (HVP) in combinatie met bestaande schietsystemen, zo valt op te maken uit het rapport. HVP’s kun je je voorstellen als vliegende, hypersonische spijkers die veel sneller ‘reizen’ dan conventionele granaten. Ze kunnen met Mach 3 door de lucht schieten.
Inderdaad minder snel dan met de railgun kan worden gerealiseerd en HVP’s bereiken dan ook slechts een derde van de afstand van een projectiel dat wordt afgevuurd met het elektromagnetische systeem. Maar het voordeel is dat de HVP kan worden gelanceerd met bestaande 5-inch wapens. En die hebben de meeste kruisers en torpedobootjagers al aan boord.
Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat de railgun nooit up and running zal zijn, maar het is niet waarschijnlijk dat dit al in 2020 gebeurt zoals eerder werd gehoopt. We bewaren de filmpjes van het systeem dus nog maar even.
Bronnen: Gizmodo, Popular Mechanics
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!