Avonturiers van het Japanse National Science Museum kregen voor elkaar waar andere onderzoekers in faalden: het vastleggen van een inktvis in zijn natuurlijke leefomgeving, die in zijn geheel 8 meter lang zou zijn geweest.
Vanwege de grote diepten waar de inktvis leeft, is het bijna onmogelijk om het dier te vinden. De onderzoekers doken al honderd keer eerder naar de diepten van de oceaan voordat ze een glimp van de intvis opvingen. Maar na vierhonderd uur in een kleine onderzeeër was het raak: ze volgden de zeereus tot 900 meter onder de zeespiegel.
Fabelmonster
Met zijn enorme afmetingen doet het dier sterk denken aan het Noorse fabelmonster de kraken. Dat monster zou al millennia lang schepen tot zinken brengen. Het is echter maar de vraag of de nu gefilmde inktvis net zo gevaarlijk is als zijn mythische voorbeeld. Zo mist hij twee van de acht tentakels. Met die tentakels erbij zou hij 8 meter lang zijn geweest, zo schatten onderzoekers.
Een van de onderzoekers, Kubodera, maakte in 2004 al beelden van een reuzeninktvis, maar gebruikte toen een vislijn. De vis overleefde de opnames destijds niet, omdat hij zich met veel geweld los trok van de haak. Dit keer is het er een stuk vriendelijker aan toegegaan; misschien heeft Kubodera een schuldgevoel aan zijn vorige opnamesessie overgehouden.
Grote ogen
Hoe dan ook is het een indrukwekkend dier om te zien: zilver van kleur met zwarte, grote ogen. Helaas moeten we nog even wachten op de beelden. Deze zijn onderdeel van de seizoensfinale van Discovery’s Curiosity en worden in de Verenigde Staten uitgezonden op 27 januari.
Bron: Discovery News