Nieuw inzicht in mentale afstand

KIJK-redactie

13 april 2014 16:00

Tijd

Waarom lijkt het tweede uur van een reis korter dan het eerste? Volgens onderzoekers ligt dat aan de manier waarop we in de ruimte zijn georiënteerd.

Uit een serie van zes studies van Sam Maglio (Universiteit van Toronto Scarborough) en zijn onderzoeksteam blijkt dat de gebeurtenissen die voor ons liggen dichter bij lijken dan de gebeurtenissen die achter ons liggen. Als je bijvoorbeeld van huis naar je werk fietst en je bent precies op de helft, dan lijkt je werk toch dichterbij dan je huis, omdat je daar naartoe gaat. Dit geldt voor zowel afstand als tijd. Vandaar dat een tweede uur van een reis korter lijkt dan het eerste.

Daarnaast stelden de onderzoekers vast dat de proefpersonen mensen verschillend inschatten op basis van welke kant ze oplopen. Wanneer de mensen wegliepen, voelden de proefpersonen zich minder verbonden met hen dan wanneer ze naar hun toe kwamen.

Meer betrokken

“We bewegen constant in de ruimte; waar het één dichterbij komt, gaat het ander verder weg”, zegt Maglio. “Wij wilden weten wat dat voor invloed heeft op ons gevoel voor de omgeving.”

Door allerlei alledaagse locaties en objecten te gebruiken zoals metrostations en Starbucks-bekers, kwamen de onderzoekers erachter dat mensen de afstand en tijd waar ze naartoe liepen anders inschatten als de afstand en tijd die achter hun ligt. Volgens Magio zijn dit interessante resultaten voor het bedrijfsleven. “Bedrijven die zich beter richten – in letterlijke zin – naar de klanten, kunnen wellicht meer psychologische verbintenis creëren.”

Bronnen: Psychological Science, Association of Psychological Science via PsyPost

Tekst: Tom Gerrits