De Amerikaanse miljonair Victor Vescovo is naar een recorddiepte van 11 kilometer gedoken. Op de bodem van de Marianentrog vond hij nieuwe waterwezens en plastic.
De Marianentrog, een kloof in de Stille Oceaan, is de diepst bekende plek op aarde. Vescovo dook vorige maand met zijn mini-onderzeeër naar een diepte van 10.928 meter, elf meter dieper dan de vorige recordhouder, de Amerikaanse regisseur James Cameron.
Lees ook:
Snoeppapiertjes
Tijdens de vier uur durende afdaling zag Vescovo kleurrijke rotsen en ontdekte hij nieuw zeeleven, waaronder een voorheen onbekende garnaalsoort. Maar hij trof ook een plastic zak en snoeppapiertjes aan. Naar schatting belandt er jaarlijks negen miljard kilo plastic in de oceaan.
Wetenschappers gaan de verzamelde diertjes onderzoeken op microplastics. Recent onderzoek liet al zien dat veel zeedieren de minuscule kunststofdeeltjes in hun maag hebben. Een volle maag plastic kan ervoor zorgen dat dieren sterven van de honger. De mens kan microplastic binnenkrijgen door het eten van vis en schaaldieren.
Druk
De enorme druk en duisternis maken het extreem moeilijk om naar de bodem van de Marianentrog af te dalen. Op de bodem is de druk ruim duizendmaal hoger dan op het oppervlak. De mini-onderzeeër van Vescovo heeft een 9 centimeter dikke romp van titanium die het gewicht van het oceaanwater kan weerstaan.
De afdaling is gefilmd voor de serie ‘Deep Planet’, die later dit jaar te zien zal zijn op Discovery Channel.
Bron: BBC
Beeld: Discovery/Five Deeps Expedition
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!