Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Wetenschappers van het Franklin & Marshall College in Philadelphia hebben een robot ontwikkeld die zelf herkent wanneer iemand hulp nodig heeft.
Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel soorten robots: van minuscule mierenrobots tot flinke, autonome gevechtsdrones. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn gemaakt om mensen te ondersteunen. Daarom gingen Jason Wilson, Phyo Thuta Aung en Isabelle Boucher op zoek naar manieren om robothulp effectiever te maken. In hun paper, te vinden op pre-printserver arXiv, beschrijven ze een techniek waarmee robots op eigen houtje herkennen wanneer iemand hulp nodig heeft.
Lees ook:
- Kolonie mierenrobots overwint obstakels
- Deze microrobot vangt levende cellen
- Filmpje: tankerdrone gooit F-35 vol
Autonoom
Hulp vragen is voor veel mensen lastig. Het moment dat je vraagt om ondersteuning, geef je namelijk toe dat je het niet zelf kunt. Bij de meesten valt het dan ook verkeerd als iemand te snel hulp aanbiedt. Een robot moet dat dus vooral niet proberen.
Dat was één van de uitgangspunten van dit nieuwe project: de mechanische assistent moet de autonomie van mensen respecteren. Wilson liet aan TechXplore weten: “De robot moet een balans vinden tussen te weinig en te veel helpen.”
Vage signalen
Hoewel vragen om ondersteuning moeilijk is, hebben we het toch vaak nodig. Daarom maken mensen gebruik van impliciete signalen. Dit zijn vage seintjes waarmee we duidelijk maken dat we hulp nodig hebben, zonder het hardop te hoeven zeggen. De robot van Wilson en zijn collega’s is met machine learning getraind.
De robot kreeg data gepresenteerd van een andere bot, die mensen hielp met het in elkaar zetten van LEGO-structuren. Van als deze informatie weet de nieuwe robot twee specifieke soorten signalen op te pikken. Zo maakt de bot gebruik van spraakherkenning. Hij begrijpt dat vage uitdrukkingen zoals: “Hmmm…” of “Ik weet het niet zeker” eigenlijk hetzelfde betekenen als “Kun je me helpen?”
Hulp nodig?
Daarnaast focust de robot zich op het oogcontact van de gebruiker. Wilson legt uit: “Vaak kijkt iemand naar de taak waar ze aan werken, vervolgens naar de persoon die hen kan helpen en weer terug naar de taak.” Met dit heen en weer gestaar nodigt men anderen uit om te bevestigen of de taak inderdaad goed wordt uitgevoerd.
Er zijn natuurlijk nog meer manieren om te laten blijken dat je hulp nodig hebt. Gezichtsuitdrukkingen zijn bijvoorbeeld de volgende signalen waar het team zich op zal concentreren. In verder onderzoek zullen de ingenieurs bekijken hoe een robot expressies van frustratie, verveling en betrokkenheid kan onderscheiden.
Bronnen: arXiv, TechXplore
Beeld: Franklin & Marshall College