Voor het oplossen van het – voor veel van ons knap lastige – puzzelblok heeft de vijftien jaar oude robot slechts één hand nodig.
We konden erop wachten. Want dat computers inmiddels behoorlijk goed zijn in puzzels, is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Dat het OpenAI-robot Dactyl dus lukt om Rubiks kubussen op te lossen, verbaast ons dan ook niet. Wel heel bijzonder is hoe de bot dat doet; met maar één hand.
Lees ook:
- Kleinste Rubiks kubus ooit, lichtsprekers en een profkop
- Filmpje: robot lost Rubiks kubus in seconde op
Dactyl
De slimme robot is gemaakt door OpenAI, een onderzoeksinstantie die in 2015 door onder meer Elon Musk werd opgericht. De organisatie focust zich op kunstmatige intelligentie (A.I.), waarmee het poogt ons leven gemakkelijker te maken.
Dactyl, zoals de makers de robot – of eigenlijk robotarm – noemen, gaat met zijn 15 jaar al even mee. Het kunstige dankt de robot dan ook aan de nieuwe software. De methode, de Automatic Domain Randomization (ADR), leert A.I.-systemen te reageren op situaties die ze tijdens hun training niet zijn tegenkomen.
Menselijk
Het is niet de eerste keer dat het een robot lukt een Rubiks kubus op te lossen. Maar het leuke aan Dactyl is de bijna menselijke manier waarop hij het aanpakt – met één hand. Dat is voor mensen al lastig, en die hebben een fijne motoriek waar de gemiddelde robot nog een puntje aan kan zuigen.
Daarmee is de puzzel plots veel meer geworden dan alleen het ordenen van kleuren. Dactyl moet namelijk – net als jij en ik – ook rekening houden met alles wat erbij komt kijken als je de puzzel met je handen oplost. Want wat is nou de beste manier om de kubus tussen je vingers te goochelen?
Conclusie: applaus voor Dactyl, want hoewel de bot lang niet altijd succesvol is – af en toe glipt de kubus uit zijn mechanische vingers – wij doen het hem in ieder geval niet na.
Bronnen: OpenAI, Popular Mechanics
Beeld: OpenAI
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!