Robotenkel helpt bij voet- en beenproblemen

KIJK-redactie

24 januari 2014 13:30

Robotspieren en -gewrichten waren tot nog toe vooral weggelegd voor sciencefictionfilms. Maar wetenschappers komen nu met een kunstenkel voor medische doeleinden.

Deze kunstenkel, ontworpen en geproduceerd door het CMU, Harvard, de Universiteit van Zuid-Californië, MIT en BioSensics, is bedoeld voor mensen die ziektes of verwondingen hebben in hun onderbeen of voet. Denk daarbij aan mensen die een beroerte hebben gehad of te kampen hebben met een hersenverlamming. Deze kunstenkel moet ervoor zorgen dat mensen met dergelijke problemen normaal kunnen lopen.

Prototype

Het bijzondere aan de enkel is dat hij is gemaakt van zachte materialen. De ‘spieren’ bestaan uit een serie buizen die worden aangedreven door luchtdruk, waardoor ze exact functioneren als menselijke spieren. Deze spieren worden weer aangestuurd door rubberen sensors boven de knie.

Naast dat het kunstgewricht mensen met problemen in het onderbeen moet helpen, is het wellicht een goed instrument voor patiënten in hun revalidatie. De enkel moet daarop nog worden getest.


Bron: DVICE

Beeld: Carnegie Mellon Robotics Institute