Roddelen zet aan tot zelfverbetering

Naomi Vreeburg

30 oktober 2014 16:00

Het horen van roddels kan ervoor zorgen dat we onszelf willen verbeteren en geven ons op zijn tijd een vleiend gevoel.

Sommigen van ons doen het maar al te graag en vrouwen kunnen er al helemaal wat van: roddelen. Natuurlijk zijn er ook mensen die er een hekel aan hebben om te babbelen over anderen. Zij vinden het achterbaks. Maar uit nieuw onderzoek uit Groningen blijkt dat roddelen nog niet zo slecht is: het zet ons aan om onszelf te verbeteren en het geeft af en toe een ego-boost.

Vleiend en bedreigend

“We hebben de effecten van roddelen bij mensen op twee manieren getest”, vertelt hoofdonderzoeker Elena Martinescu. “Allereerst moesten de proefpersonen een roddel in hun hoofd oproepen die hen pas is verteld en vroegen we wat ze op dat moment dachten en hoe ze zich voelden. In het tweede experiment legden we een hypothetisch scenario aan de mensen voor met een positieve of negatieve roddel en vroegen hetzelfde.”

Op basis hiervan concludeerden de onderzoekers van eigen bodem dat positieve roddels over anderen ervoor zorgen dat we worden gestimuleerd om onszelf te verbeteren. Negatieve roddels kunnen vleiend zijn, omdat het aan kan geven dat wij beter functioneren dan degene over wie de roddel gaat. Maar ze kunnen ook bedreigend werken, want wat als mensen ook zo over jou spreken?

Verschil man en vrouw

Dit effect blijkt te verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen krijgen een angstiger gevoel als mensen negatief roddelen over anderen. Ze zijn bang om hetzelfde lot te ondergaan als de persoon over wie wordt rondgebazuind. Dit terwijl mannen juist meer angst ervaren wanneer er positieve roddels worden verteld. Waarschijnlijk komt dit doordat ze het gevoel hebben op te moeten boksen tegen ‘de concurrentie’.

“Volgens ons reageren mannen en vrouwen verschillend op roddels, omdat ze een andere kijk hebben op hun sociale omgeving”, legt Martinescu uit. “Vrouwen zijn meer begaan met anderen, terwijl mannen juist competitief zijn.”

Bronnen: Personality and Social Psychology Bulletin, Rijksuniversiteit Groningen