Rozemarijn stimuleert brein

KIJK-redactie

28 februari 2012 16:00

Het kruid rozemarijn helpt je beter te presteren op school

Rozemarijn zorgt voor een betere werking van je hersenen. Met deze ontdekking bevestigen onderzoekers een oeroude wijsheid.

Rozemarijn is een kruid dat op veel manieren wordt gebruikt. In je keuken staat het om je gerechten nét dat extra smaakje te geven. In je badkamer zorgt het als ingrediënt van badzeep voor een aangename geur. Verder houdt het spul insecten op een afstand en is het een oeroud symbool voor liefde en trouw. Nu kan er nog een toepassing worden toegeschreven aan het wonderkruid: je hersenen gaan er beter van functioneren.

Wetenschappers van de Universiteit van Northumbria (Engeland) kwamen hierachter door een groep van twintig proefpersonen bloot te stellen aan verschillende hoeveelheden rozemarijnaroma. Vervolgens moesten ze snelheids- en nauwkeurigheidsopdrachten uitvoeren. Dit ging beter naarmate de proefpersonen een hoger gehalte van 1,8-cineol – het werkzame bestanddeel van rozemarijn – in hun bloed hadden. Een onverwacht bijeffect was een daling in het tevredenheidsgevoel van de proefpersonen; je zou kunnen zeggen dat ze er chagrijnig van werden.

De oude Grieken deden nog weleens een rozemarijntakje in hun haar bij het maken van examens. Dat kan dus volgens bovenstaand onderzoek hun prestaties daadwerkelijk hebben verbeterd. Bovendien lijkt het een gezonder middel dan de vele liters koffie en energiedrank die menig student nu verbruikt om scherp te blijven.

Bronnen: Therapeutic Advances in Psychopharmacology, SAGE Publications via EurekAlert!

Beeld: Tony Alter/CC BY 2.0