Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Voor een ticket door de dampkring heeft een onbekende bieder onlangs miljoenen neergeteld. De ruimtetoerist gaat mee op de eerste bemande vlucht van Blue Origin.
Op 20 juli is het precies 52 jaar geleden dat de eerste mens voet op de maan zette. Een memorabele dag die de Amerikaanse ondernemer en multimiljardair Jeff Bezos op een bijzondere manier wil vieren. Met de herbruikbare raket New Shepard wil hij de eerste toeristische vlucht van zijn bedrijf Blue Origin uitvoeren.
Onder andere Bezos zelf zal plaatsnemen in de raket, én een ruimtetoerist. Wie het felbegeerde ticket krijgt? Een veiling moest het uitwijzen. En zo geschiedde: afgelopen zaterdag sleepte een nog onbekende persoon het kaartje in de wacht. De ruimtetoerist bood maar liefst 28 miljoen dollar (zo’n 23 miljoen euro).
Lees ook:
7500 mensen
De veiling bestond uit drie fases. Toen de eerste fase – waarin mensen online een onzichtbaar bod mochten doen – halverwege mei was afgelopen, stond de teller voor het ticket op 1,4 miljoen dollar. Vervolgens werden de biedingen zichtbaar gemaakt in fase 2, waarna opnieuw kon worden ingezet. De stand hierna: 4,8 miljoen dollar. In totaal deden aan deze twee fases 7500 mensen uit 159 landen mee.
De slotdag van de veiling, fase 3, was zaterdag. Ruim twintig mensen namen het tegen elkaar op; en dit ging hard tegen hard nadat Bezos aangaf zelf ook mee te gaan op het ruimtetripje. De identiteit van de persoon die 28 miljoen dollar bood en daarmee de veiling won, zal binnenkort bekend worden gemaakt.
11 minuten
En wat krijgt deze ruimtetoerist dan precies voor dat geld? Een tochtje met de New Shepard naar een hoogte van ruim 100 kilometer. Vanaf dan zijn de inzittenden een paar minuten gewichtloos en zien ze de kromming van de aarde. Hierna keert de raket terug naar de aarde. Dit tripje duurt ongeveer 11 minuten. Veel geld voor zo’n korte reis? Zeker, maar er zijn niet veel mensen met dezelfde vakantiekiekjes als deze toerist.
Bronnen: New York Times, NRC
Beeld: Blue Origin