Eigenlijk zou de nucleaire ijsbreker Arktika pas in 2017 in de vaart worden genomen, maar de Russen konden niet wachten.
Veel mensen maken zich zorgen om het smelten van het Noordpoolijs, maar de Russische staat denkt kennelijk dat dat mee gaat vallen. Het land liet eerder namelijk al weten drie nieuwe, nucleaire ijsbrekers te bouwen die in 2017, 2019 en 2020 te water moesten worden gelaten. Maar dingen gaan sneller dan verwacht en een van de schepen, de Arktika, is onlangs gelanceerd.
Laag verrijkt uranium
De Arktika is 173,3 meter lang, is 34 meter in de breedte en kan varen met een diepgang van naar keuze 10,5 of 8,6 meter. Hiermee zou ze de grootste nucleaire ijsbreker van Rusland zijn en daarmee van de wereld. Om de schroeven aan te drijven, heeft de Arktika twee hogedruk-kernreactoren aan boord. die laag verrijkt uranium gebruiken.
Arktika is niet alleen groter dan haar voorgangers, maar ook krachtiger. Ze heeft een waterverplaatsing van 33.540 ton – tegen de 25.840 ton van de voormalig grootste nucleaire ijsbreker ’50 Let Pobedy’ – en is in staat 3 meter dik ijs te breken. Hiermee maakt het schip de weg vrij voor tankers die olie en LNG vervoeren naar productielocaties langs de Siberische noordkust.
Vervelen?
Aan boord van het gevaarte vind je 75 bemanningsleden en een helikopter. De crew hoeft zich overigens niet te vervelen. De meeste atoomijsbrekers zijn uitgerust met zwembaden, sauna’s, bioscopen en sportzalen.
Bronnen: RT, Popular Science