’s Werelds grootste windturbine levert stroom

Laurien Onderwater

12 november 2019 15:59

windturbine Haliade X

Waarom zou je een gigantisch windturbinepark bouwen als je het ook in één keer goed kunt doen en een grote, krachtige windturbine neer kunt zetten?

Dat moet GE Renewable Energy – een divisie van General Electric – hebben gedacht toen het vorig jaar met het concept van de Haliade X op de proppen kwam: de grootste en krachtigste windturbine ter wereld. Afgelopen zomer is het paradepaardje van GE in elkaar gezet op de Rotterdamse Maasvlakte en onlangs heeft het voor het eerst stroom geleverd.

Lees ook:

Haliade X

Eerst even wat specificaties. De Haliade X is maar liefst 260 meter hoog (ter vergelijking: de Eiffeltoren meet 300 meter) en heeft turbinebladen die elk 107 meter lang zijn. Het puntje van het blad legt dus per keer een ronde van bijna 700 meter af. De windturbine heeft een maximale capaciteit van 12 megawatt en kan onder gunstige windomstandigheden 16.000 huishoudens van stroom voorzien.

Eind vorige week leverde het gevaarte dus voor het eerst stroom als onderdeel van een test. Het doel van GE is om volgend jaar het juiste certificaat binnen te halen, zodat de turbine de markt op kan. Naar verwachting wordt de windturbine halverwege 2021 in serieproductie genomen.

Opschalen

Als het op windturbines aankomt, is groter beter. Peter Eecen, hoofd R&D windenergie bij het TNO-onderdeel Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), formuleert het in KIJK 2/2019 als volgt: “Als je de rotorbladen van een turbine twee keer zo lang maakt, wordt het oppervlak van de rotor vier keer zo groot. Daarmee maak je het vermogen van de turbine ook vier keer zo groot.”

Opschalen heeft meer voordelen. Het is goedkoper om één grote windturbine te installeren, aan te sluiten en te onderhouden dan een paar kleinere. Die grotere turbine wordt dan bij voorkeur in zee geplaatst, omdat het daar harder waait. Het is uiteindelijk ook de bedoeling dat de Haliade X-windturbines op zee gaan opereren. Dit prototype staat echter op land, omdat dat makkelijker testen is.

Bronnen: GE, De Ingenieur, Duurzaam Bedrijfsleven

Beeld: GE

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws