Sahararivieren gidsten mens naar Europa

KIJK-redactie

13 september 2013 09:00

De mens heeft waarschijnlijk via rivieren in de Sahara de oversteek naar Europa gemaakt. Dat wijst nieuw onderzoek uit dat met behulp van computersimulaties en modellen het water in Afrika in kaart heeft weten te brengen.

Ongeveer 100.000 jaar geleden waagde Homo sapiens de oversteek van Afrika naar Europa. Lang was er discussie over de manier waarop die oversteek precies heeft plaatsgevonden. Een nieuwe studie vertelt dat duizend kilometer lange rivieren die dwars door de Sahara liepen een migratieroute vormden. Aan de hand van verschillende modellen en computersimulaties is in kaart gebracht waar het (regen)water zich voornamelijk bevond.

simulatie
De zogenaamde ‘groene corridors’ zijn ontstaan door het toentertijd heersende moessonklimaat, in combinatie met het bergachtig landschap waar veel regen kan vallen. Een rivier maakt dan de oversteek naar Europa op verschillende manieren mogelijk. Het is namelijk niet alleen een plek waar je drinkwater uit kan halen; ook dieren en planten hebben baat bij een rivier, die vervolgens weer kunnen worden gegeten door de mens. Daarbij komt nog dat vroegere mensen de rivier kunnen hebben gevolgd en zo in Europa zijn beland.

De modellen laten drie grote rivieren zien die vanuit de Sahara de Middellandse Zee instromen. De beide wetenschappers vermoeden dat de meest westelijke rivier, de Irharhar-rivier, de waarschijnlijkste migratieroute was. Naast de drie grote rivieren is op de simulaties ook te zien dat er op de plek waar nu Libië ligt grote moerassen en lagunes waren.

Bronnen: PLOS ONE, Public Library of Science via EurekAlert!

Beeld: Bahman Farzad via Flickr (foto), PLOS ONE (kaart)


Meer Nieuws