Flinterdunne sensor spot longbeschadiging

KIJK-redactie

17 juni 2019 15:59

Met een diameter van ongeveer 0,2 millimeter is het nieuwe, piepkleine meetapparaat niet veel dikker dan een haar.

Een wond of ontsteking aan de huid van je arm of been is snel gevonden, maar het spotten en in het oog houden van beschadigd weefsel diep binnenin je lichaam is een stuk lastiger. In een poging ook dat ‘verstopte’ weefsel onder de loep te kunnen nemen, ontwikkelden onderzoekers van de Edinburgh-universiteit een nieuw meetapparaatje; een flinterdunne bundel sensoren, niet breder dan een haar.

Lees ook:

Sensorenbundel

Met het apparaatje, een optische vezel met een diameter van zo’n 0,15 tot 0,2 millimeter, willen de onderzoekers onder meer de gezondheid van diepliggend longweefsel bestuderen. Dat schreef het team onlangs in Scientific Reports.

Het meetinstrumentje is uitgerust met niet één, maar 19 losse sensoren. Elke sensor meet een ander aspect van het longweefsel dat iets zegt over diens gezondheid, zoals de zuurtegraad (pH) en de zuurstofconcentratie.

Een close-up van het meetapparaatje. Elke opening bevat een andere sensor. © Michael Tanner/Herriot-Watt University en University of Edinburgh

Met het apparaatje, dat in patiënten wordt ingebracht, hopen de onderzoekers sneller en nauwkeuriger (schadelijke) veranderingen in het longweefsel te meten –  zoals te zien bij een longontsteking. Bovendien zouden de sensoren aangevuld kunnen worden afhankelijk van wat dokters precies willen meten.

Flinterdun

Het is niet de eerste sensor die poogt (beschadigd) longweefsel in beeld te brengen. Maar, zo schrijven de onderzoekers, door het maatje van het kleine meetinstrument, heeft het een streepje voor op conventionele methoden. Zo kan het namelijk op plekken komen die ontoegankelijk zijn voor zijn voorgangers.

Hoewel de onderzoekers het apparaatje dus in eerste instantie ontwikkelden om longen mee onder de loep te nemen, schrijven ze dat het daar niet bij hoeft te blijven. De flinterdunne sensorenbundel zou ook bruikbaar zijn voor andere, moeilijk bereikbare plekken in het lichaam.

Bronnen: Scientific Reports, Edinburgh University via EurekAlert!

Beeld: Michael Tanner/Herriot-Watt University en University of Edinburgh

KIJK 6/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK