Het zijn spannende tijden voor Seth Lloyd. Meer dan 25 jaar geleden bedacht hij het eerste ontwerp voor een quantumcomputer, en inmiddels komt zo’n apparaat steeds dichterbij. Tegelijkertijd waarschuwt de MIT-wetenschapper voor al te hoge verwachtingen. KIJK sprak met Lloyd.
Het eerste daadwerkelijk te bouwen ontwerp voor een quantumcomputer publiceerde u in 1993. Dus de ontwerpen van daarvóór waren niet te realiseren?
Er waren niet eens ontwerpen. De quantumcomputer werd voor het eerst voorgesteld door Paul Benioff in 1980, maar die zei eigenlijk alleen maar dat het in theorie mogelijk moest zijn om zo’n ding te bouwen. Daarna stelde de beroemde natuurkundige Richard Feynman dat je met een quantumcomputer allerlei nuttige simulaties zou kunnen doen, maar ook hij vertelde niet hoe je er een kon maken. Begin jaren negentig stortte ik me serieus op de vraag hoe je zo’n computer met bestaande technologie zou kunnen realiseren. Ik liet zien dat dit op een vrij rechttoe-rechtaan-achtige manier mogelijk is door aan elkaar gekoppelde deeltjes aan te sturen met licht. Daarna begonnen mensen op verschillende manieren aan zo’n computer te werken, en een paar jaar later konden we de eerste quantumberekening doen met een handjevol qubits.
Op dit moment werken allerlei onderzoeksgroepen aan quantumcomputers met veel meer qubits, en lijkt een quantumcomputer die berekeningen kan doen die met een gewone computer niet lukken steeds dichterbij te komen. Een opwindende tijd voor u?
Absoluut. Ik houd me al sinds het begin van het vakgebied bezig met quantumcomputers en de afgelopen vijf tot tien jaar is duidelijk geworden dat we dit soort technologie echt kunnen gaan realiseren. Als we er maar voldoende geld in investeren. En dat gebeurt ook: de EU, China en de VS steken er miljarden in, en dan zijn er nog een boel investeringen vanuit bedrijven. Iets meer dan vijf jaar geleden besloot Google om meteen 30 miljoen dollar en in de jaren daarna nog eens 100 miljoen dollar te investeren in het bouwen van een quantumcomputer. Daarop zeiden IBM en Microsoft, die al een tijdje op een laag pitje met quantumcomputers bezig waren ‘Hé, Google gaat er met onze primeur vandoor!’ en investeerden ze elk eveneens 100 miljoen. En toen zei Intel: ‘We hebben geen flauw idee waar al dit quantumgedoe over gaat, maar laten er we ook maar 100 miljoen in steken.’
Dit is een fragment uit het interview te vinden in KIJK 9/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 augustus tot en met 18 september. Bestel hem hier.
Meer informatie:
- KIJK: Wat als… quantummechanica niet was bedacht?
- de Volkskrant: ‘Ben waarchijnlijk een lousy fysicus, maar dat komt nu bijzonder goed uit’
- GoogleTechTalks: Seth Lloyd: Quantum Machine Learning
- The Artificial Intelligence Channel: The Future of Quantum Computing – Prof. Seth Lloyd
Tekst: Jean-Paul Keulen
Openingsbeeld: iStock/Getty Images
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!