Ben je weleens in zo’n kermisattractie vol spiegels beland waar je de uitgang moet zoeken? Je wordt er horendol van!
Dat gevoel moeten de onderzoekers van het Duitse Instituut voor Zonne-onderzoek (onderdeel van het Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart) ook kennen. Op deze foto testen ze de paraboolvormige reflectoren die in de zonnecentrale bij het Marokkaanse Ouarzazate het zonlicht bundelen. Die straling zetten de reflectoren vervolgens om in warmte.
Hels karwei
Je wilt natuurlijk dat al die warmte uiteindelijk wordt gebruikt om energie op te wekken, maar in de praktijk is dat een utopie. Een bepaalde hoeveelheid ontsnapt namelijk via de lucht. In het QUARZ-Centrum in Keulen meten de Duitsers hoe groot die hoeveelheid is.
Een helse klus, aangezien de Marokkaanse installatie met 25 vierkante kilometer een van de grootste zonnecentrales van de wereld is en een heleboel reflectoren nodig heeft. De onderzoekers komen dan ook tienduizend keer zoveel spiegels tegen als jij in die kermisattractie.
Deze SHOT-aflevering staat ook in KIJK 9/2017.
Beeld: DLR/Ernsting
Lees ook:
- SHOT: gevechtsvliegtuig vliegt door regenboog heen
- SHOT: deze man heeft een monumentale baan
- Filmpje: zo worden spiegels gemaakt
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!