Een radiotelescoop met een oppervlak van een vierkante kilometer bouw je niet zomaar uit het niets. Deze vijf nu lopende projecten zijn elk op hun eigen manier een voorganger van de SKA-telescoop.
1) Apertif
Apertif: project waarbij het gezichtsveld van de Nederlandse Westerbork Synthese Radiotelescoop met een factor 40 wordt vergroot, als voorbereiding op het enorme blikveld dat SKA moet krijgen.
2) ASKAP
ASKAP staat voor Australian SKA Pathfinder;‘Australische SKA-wegbereider’. Verzameling van 36 schotelantennes in dunbevolkt gebied in West-Australië.
3) LOFAR
LOFAR: radiotelescoop bestaande uit circa 20.000 antennes. De meeste staan in Nederland, de rest in Duitsland, Frankrijk, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Polen en Zweden. Belangrijkste voorbeeld voor het Australische deel van SKA.
4) MeerKAT
MeerKAT: verzameling van 64 schotelantennes met een middellijn van 13,5 meter in de Zuid-Afrikaanse steppe. De schotels worden opgenomen in het Zuid-Afrikaanse deel van de radiotelescoop SKA.
5) MWA
MWA staat voor Murchison Widefield Array, een radiotelescoop met 256 ‘veldjes’ van elk zestien antennes. Bevindt zich net als ASKAP op de plek waar het hart van het Australische deel van SKA moet komen.
Dit is een kader uit het artikel ‘Megatelescoop in stukjes’ te vinden in KIJK 11/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 oktober tot en met 21 november.
Meer informatie:
- Proceedings of Science: Advancing astrophysics with the Square Kilometre Array
- SKA – Discovering the unknown: the world’s largest radio telescope
- De Ingenieur: Blikveld telescoop Westerbork nu 37 keer zo groot
- Astron: SKA-telescoop neemt grote stap voorwaarts
Tekst: Jean-Paul Keulen
Beeld: SKA ORGANISATION
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!