Mannen en vrouwen die kort slapen, gaan daar beide meer van eten. Maar de redenen zijn verschillend, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Het lijkt erop dat wanneer mensen minder slapen, ze dikker worden. In eerste instantie klinkt dat misschien logisch: hoe meer je wakker bent, des te meer tijd je hebt om te eten. Maar het ligt een stuk ingewikkelder dan dat. Korter slapen heeft invloed op onze hormoonhuishouding en daarmee op ons eetgedrag, zo is het idee – maar hoe dat proces precies verloopt, is onduidelijk. Een nieuwe studie van overgewichtsonderzoeker Marie-Pierre St-Onge en collega’s laat hier meer licht op schijnen: slaaptekort blijkt een andere invloed te hebben op mannen- dan op vrouwenlichamen – maar heeft in beide gevallen een gewichtstoename tot gevolg.
Aan de studie namen 27 proefpersonen deel. (Dat klinkt niet als heel veel, maar het maakt dit toch tot het grootste experiment over deze kwestie tot nu toe.) Een deel van deze proefpersonen kreeg daarbij negen uur slaap per nacht, de anderen moesten al na vier uur hun bed verlaten.
Toen de onderzoekers vervolgens keken naar de hoeveelheden van allerlei hormonen en andere stoffen in het bloed van de deelnemers, kwamen ze voor een verrassing te staan. Bij de mannelijke proefpersonen werd namelijk een toename gemeten van het hormoon ghreline, dat de eetlust bevordert, maar bij de vrouwen niet. Bij die laatste groep nam wel de hoeveelheid van het hormoon GLP-1 af. Dit hormoon geeft een signaal af als je genoeg hebt gegeten.
Kortom: zowel mannen als vrouwen hebben de neiging meer te eten wanneer ze weinig nachtrust krijgen. Maar bij mannen komt dat doordat ze sneller honger krijgen, en bij vrouwen doordat ze minder goed weten wanneer ze moeten stoppen met eten.
Bronnen: SLEEP (PDF), American Academy of Sleep Medicine