Als er één dier een goede bouwvakker is, is het wel de slak. Wetenschappers keken zijn kunstjes af om telefoonaccu’s nog beter te maken.
Een slak als inspiratiebron voor het verbeteren van je accu. Wie had dat ooit gedacht? Evgenia Barannikova van de Universiteit van Maryland verwonderde zichzelf erover hoe slakken hun huisjes bouwen en gebruikte hun vakmanschap om Lithium-ion-accu’s nog kleiner en duurzamer te maken.
Piepkleine bouwstenen
Als je telefoonaccu’s kleiner wilt maken, ontkom je er niet aan dat je ook op een steeds kleiner niveau de onderdeeltjes met elkaar moet verbinden. Barannikova zag dat slakken ware meesters zijn in dit soort werk. Zij bouwen hun huisjes, net als schelpen, immers laagje voor laagje op met piepkleine bouwstenen uit hun omgeving – in dit geval calciumcarbonaat. Om dit materiaal op zo’n klein niveau aan elkaar te lijmen, gebruiken slakken bepaalde stoffen; zogenoemde peptiden.
Barannikova zag kans om deze bouwvaardigheid van de diertjes af te kijken. De jonge onderzoekster ging daarom op zoek naar een geschikt peptide voor het nog efficiënter verbinden van twee belangrijke bouwstenen van accu’s: lithium mangaan nikkel oxide (LMNO) en koolstofnanobuisjes. Een goede verbinding is belangrijk voor het steeds weer opnieuw opladen van de telefoonaccu.
De beste brug
De peptide die Barannikova nodig had, vond zij in een speciale ‘peptidenbibliotheek’. Hierin zijn meer dan een miljard verschillende peptiden opgeslagen. Om de juiste te vinden probeerde zij er talloze uit en wist uiteindelijk de peptide te selecteren die de beste brug vormde tussen de LMNO en de koolstofnanobuisjes.
Gisteren presenteerden Barannikova en haar collega Mark Allan hun onderzoek naar deze verbeterde accu tijdens de 59ste jaarlijkse bijeenkomst van de Biophysical Society in Baltimore, Maryland in de Verenigde Staten. De accu zelf wordt momenteel nog getest.
Bronnen: Biophysical Society, ScienceDaily