Uit grootschalig onderzoek in 188 landen blijkt dat slechts 4,3 procent van de wereldbevolking geen gezondheidsproblemen had in 2013.
We leven weliswaar langer, maar dit doen we vaak niet in goede gezondheid. Uit een zeer grote studie onder leiding van Theo Vos van de Universiteit van Washington blijkt dat meer dan 95 procent van de wereldbevolking minstens één ziekte heeft gehad in 2013. Slechts 4,3 procent van de aardbewoners was het hele jaar door gezond.
Grote database
Het onderzoeksteam spitte 35.620 verschillende gegevensbronnen uit 188 landen voor de periode 1990 tot 2013 door. Vervolgens bepaalden ze van 2337 ziekteverschijnselen hoe vaak die in een bepaalde bevolkingsgroep voorkwamen. Uit deze analyse bleek onder andere dat 2,3 miljard mensen meer dan vijf kwalen heeft gehad.
Een belangrijke conclusie is dat bepaalde ziektes veel vaker voorkomen, maar mensen hier lang niet altijd aan doodgaan. Een voorbeeld hiervan is diabetes. Ten opzichte van 1990 is het aantal mensen met deze ziekte met 45 procent toegenomen, terwijl ‘maar’ 9 procent meer mensen hieraan doodgingen.
“Het feit dat het sterftecijfer minder verandert dan de frequentie waarin een ziekte voorkomt, bevestigt weer dat het belangrijk is om ons te richten op het gezondheidsverlies door verschillende ziektes en niet alleen op voorkomen van sterfte”, zegt Vos in een persbericht.
Cijfers
Het onderzoek laat ook goed de vergrijzing in ontwikkelde landen zien. Het aantal mensen in deze landen met meer dan tien aandoeningen is met 52 procent gestegen. Deze toename zit voornamelijk in de groep van 80 jaar of ouder. Onder deze mensen is slechts 0,03 procent volledig gezond.
Verder hebben de onderzoekers per land bepaald welke aandoeningen daar het meest voorkomen. Voor Nederland is dit de top vijf:
- Lage rugpijn
- Nekklachten
- Angststoornissen
- Migraine
- Zware depressie
Bronnen: The Lancet, The Lancet via EurekAlert!