Slim verband geeft zuurstofgehalte aan

KIJK-redactie

04 oktober 2014 13:00

Wetenschappers hebben een glow-in-the-dark verband ontwikkeld dat een waarschuwingsgloed verspreidt als de zuurstofconcentratie in een wond daalt. Zo kunnen artsen een helende wond in de gaten houden zonder het helingsproces te verstoren.

Zuurstof speelt een belangrijke rol in het helen van wonden. Het is echter vaak moeilijk om de concentratie van deze stof in beschadigd weefsel in de gaten te houden zonder het verband op te wond te verwijderen. Door dat te doen kan de wond opnieuw beschadigen en kan die geïnfecteerd raken. Daarom hebben wetenschappers nu een verband ontwikkeld dat als de zuurstofconcentratie daalt een steeds sterkere waarschuwende gloed verspreidt.

Fosforescentie

Het verband bevat drie componenten; een fosforescerend molecuul, een verband dat het huidoppervlak afsluit en een apparaat dat de fosforescentie kan meten. Fosforescentie houdt in dat een molecuul licht absorbeert en dat later weer uitzendt. Een fosforescerende stof kan tot wel enkele uren lang licht blijven uitstralen. Dit proces wordt bijvoorbeeld gebruikt in horloges met lichtgevende wijzerplaten en glow-in-the-dark sterren en speelgoed.

De fosforescentie wordt veroorzaakt door fosformoleculen. Die hebben een speciale eigenschap: de hoeveelheid licht die het uitzendt, is afhankelijk van de zuurstofconcentratie. Is die laag, dan gloeit de stof langer en helderder. Zo kun je van buitenaf in de gaten houden hoeveel zuurstof er bij een wond komt.

Het verband wordt aangebracht door het op de huid te ‘schilderen’ wanneer het nog vloeibaar is. Vervolgens droogt het binnen een minuut op tot een vaste laag. Dan wordt de transparante verbandlaag aangebracht die de eerste laag beschermt en de zuurstof uit de lucht tegenhoudt, zodat het verband gevoeliger is voor zuurstof in het weefsel. Het laatste onderdeel is een afleesapparaat met een dubbele functie; het zorgt voor het licht dat nodig is om de fosforescentie op te starten en kan de helderheid of kleur van het vrijkomende licht meten.

Nog slimmer

De wetenschappers willen het verband nog slimmer maken door het aan te passen, zodat het ook andere factoren (zuurgraad, verontreiniging door bacteriën en markers voor bepaalde ziektes) kan meten. Ook willen ze moleculen ontwikkelen die nog feller licht uitstralen om het verband nog efficiënter te maken.

Bronnen: Biomedical optics Express, The Optical Society via EurekAlert!