Hoe smaken elkaar kunnen aanvullen

kijkmagazine

04 november 2013 09:00

De ene smaak past net wat beter bij de andere smaak. Het kan zelfs zo zijn dat sommige dranken en gerechten elkaars smaak aanvullen of versterken. KIJK zocht uit hoe dit precies in zijn werk gaat. 

Cultuur is de belangrijkste factor waarom we vinden dat sommige smaken goed bij elkaar passen. Elke cultuur heeft haar eigen gouden combinaties, waar mensen uit andere culturen hun twijfels over hebben. Toch zijn er ook biologische redenen te bedenken voor sommige combinaties.

Neem wijn en kaas versus wijn en desserts. Het zout in de kaas onderdrukt de bitterheid van de tannines in de wijn, waardoor die zoeter smaakt; en dat vinden veel mensen lekker. Andersom zorgt een zoet dessert ervoor dat je minder gevoelig wordt voor zoet, waardoor diezelfde wijn ineens een stuk minder zoet kan smaken.

De combinatie wijn en kaas werkt wat dat betreft dus beter dan wijn en zoet. Tenzij je juist van bitter houdt, natuurlijk. Want: smaak is en blijft ook een persoonlijke voorkeur.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Beeld: Jenny Downing / CC BY 2.0