‘Sneeuw absorbeert luchtvervuiling als een spons’

Naomi Vreeburg

19 januari 2016 16:00

Het eten van sneeuw blijkt uit deze studie een tikkeltje ongezonder dan we al dachten.

Sleetje rijden, sneeuwpoppen bouwen en sneeuwbalgevechten; kinderen zijn dol op sneeuw. Soms zo dol dat ze er een hap uitnemen. Toen jij nog een koter was, heb je dit wellicht ook gedaan. Misschien hebben je ouders toentertijd zelfs gewaarschuwd om sneeuw niet op te eten. En dat het inderdaad niet gezond is, zou maar weer eens blijken uit een nieuwe studie. Onderzoekers hebben ontdekt dat sneeuw luchtvervuiling als een spons opneemt.

Sneeuwkamer

Luchtvervuiling wordt een steeds groter wordend probleem. En dit is voer voor onderzoek. Een van de vraagstukken die wetenschappers proberen te beantwoorden, is hoeveel vervuilde deeltjes in de lucht blijven hangen – en we dus kunnen inademen – en hoeveel deeltjes worden geabsorbeerd door de omgeving. Yevgen Nazarenko en zijn Canadese collega’s hielden zich hier ook mee bezig en onderzochten hoeveel luchtvervuiling sneeuw opneemt.

Dit deden ze met behulp van een zogenoemde sneeuwkamer. (Hoe vermakelijk klinkt dat?!) Hier werden verschillende sneeuwtypes onderzocht en bepaald hoeveel schadelijke luchtdeeltjes – die grotendeels worden uitgestoten door auto’s – ze bevatten. Vervolgens werd het sneeuw in de kamer een uur lang blootgesteld aan een wolk van deze deeltjes. Achteraf werd nogmaals gemeten hoeveel luchtvervuiling de sneeuw bevatte.

Goed nieuws

Hieruit bleek dat de sneeuw als een spons fungeerde voor de schadelijke deeltjes. Ze kwamen vast te zitten in de kleine sneeuwvlokken of losten op in het smeltwater. De onderzoekers noemen dit goed nieuws voor mensen die in besneeuwde gebieden wonen, aangezien de deeltjes niet kunnen worden ingeademd als ze in de sneeuw zijn gevangen. Maar het is minder goed nieuws voor de kinderen die graag van het sneeuw snoepen.

Bronnen: Environmental Science: Processes & Impacts, IFL Science


Meer Nieuws